ÅRSRAPPORT 2021

Foto av Ida Kristoffersen Balle

I 2021 var STELLA POLARIS 36 år og vi hadde store forventninger til året. Vi skulle bygge et nytt ensemble med 6 nye skuespillere, dansere og sirkusartister fra januar. Men Covidrestriksjoner gjorde det vanskelig for folk å komme til landet. Vi avtalte å vente til April, men underveis trakk flere av kunstnerne seg fordi tiden i hjemlandet var for usikkert og de tok seg andre jobber. Når juli kom, kom to av de 6 opprinnelige. En annen ting var at Ida Johanne Christoffersen skulle overta som daglig leder i STELLA POLARIS, Thorunn Hagberg skulle gjøre et siste prosjekt i SP; EØS prosjektet med Gardzienice og kultursenteret og alt ble snudd på hodet. Vi spilte 15 forestillinger for ca. 4877 tilskuere. Vi holdt 17 kurs for 345 deltakere. Bente Skaara Berg ansatt i 40 % stilling som regnskapsfører. Tomas Di Sansimone ansatt i 50 % stilling for å administrere barne- og ungdomsaktiviteter, utleie av Varden Grendehus, og PR og web. Han ble permittert 17 mars og sagt opp 31 august, da det var svært liten aktivitet på Varden Grendehus. Thorunn Hagberg daglig leder i 80% stilling, permittert 50% i noen måneder før hun tiltrådte etter ferien. Ansvar for administrasjon av Europeiske prosjekter. Det var i perioder ikke nok arbeid i bedriften. Merete Klingen ansatt i 40% stilling kunstnerisk med delansvar for PR og markedsføring. Var permittert 100% fra 17 mars til 1 oktober. Per Spildra Borg ansatt i 40% stilling kunstnerisk leder. Var permittert 100% fra 17. mars til 10 august. Erlend Tveite ansatt 50 %. Var permittert fra 17 mars til 1 juli. Kom tilbake og administrerte den årlige sommerskolen. Den ble gjennomført i august, med kohorter og forestillinger utendørs. Anna Tarakhchyan skuespiller, ansatt i en 30% stilling, har hatt arkiveringsarbeid. Marie Satyami Vik 20% stilling, skuespiller. Ansvar for kostymene. Stefan Mazur, Dorottya Kucharcyk og Daniel Lezon hadde engasjement inntil 12 mars. Da vi stoppet produksjonen «Legends of the Great Birth». Daniel Klingen Borg hadde korttidsengasjement for å filme til forestillingen. Vi har ikke hatt oppdrag og har ikke engasjert faste musikere og artister. 17 mai paraden og sommerskolen med forestilling på Presteåsen i Sandefjord i august, og julegrantenning på Varden var eneste arrangement med få innleide artister.

EEA GRANT - EØS prosjektet i Polen. Per Spildra Borg var på EEA grant møte i Warsawa i Januar. Han holdt innlegg om STELLA POLARIS. Dette resulterte i flere kontakter. Etter møtet ble det sendt inn fire EEA grant søknader hvor STELLA POLARIS var samarbeidspartner. En av disse gikk inn. Det var et samarbeidsprosjekt med teateret Gardzienice. Vi møttes til et planleggingsmøte i Warsawa i mars 2020. Fra STELLA POLARIS kom Thorunn Hagberg og Per Spildra Borg.

BARNE – og UNGDOMSTEATER – startet opp januar, men måtte legges ned 12 mars. Det ble ikke laget forestillinger i vårsesongen. Høstsesongen startet med to kurs. Forestillinger ble gjennomført i november på Varden Grendehus. To fulle grupper med barn / ungdom fra 7 til 13 år. Borgertoget ble avlyst i Sandefjord, men vi laget en parade gjennom Preståsen med barn og foreldre. Folk stod i hagene sine. Noen ble med i toget, noen hoppet av. Vi var hele tiden innenfor grensen av tillatt antall deltakere. Responsen var stor og varm fra Preståsen beboerne. Vi skulle spille på PIT i Porsgrunn, Tønsberg Middelalderfestival og Kulturkræsj i Sandefjord. Alle festivalene ble avlyst.

STELLA POLARIS SOMMERSKOLE – 63 deltagere og kurs for unge og voksne på Varden Grendehus 12 – 15 august. Forestillingen lagt til Presteåsen. Det var ca 350 besøkende, Folk satt i grupper på en større gresslette.

FOOTPRINT – et personlig kunstnerisk prosjekt i regi av Merete Klingen, gjennomførte to prosjekt. Hun gjorde performance ulike steder i Sandefjord. Tok i bruk rundkjøringer, parker med mer. Biler stoppet og folk klappet. Hun dro til Lesjaverk i Gudbrandsdalen med Andreas Strand Renberg, og laget en kunstfilm som ble vist i Sandefjord Kunstforening rett før jul. God respons, svært positive tilbakemeldinger.

INTERNASJONALT ARBEID - ERASMUS+ KREATIVT EUROPA Familiedepartementet la ned «Solidarity corps – Erasmus + EVS»i 2019. Vi har brukt denne ordningen i 12 år og drevet internasjonal scenekunstskole og laget fantastiske forestillinger i Borreparken, ved Gokstadhaugen og sist på Midtåsen i Sandefjord. Årlig har vi hatt rundt 16 deltagere og to til tre praktikanter har vært hos oss hvert år. De har vært en viktig ressurs for å gjennomføre pedagogisk og artistisk arbeid gjennom hele året.

Vi ville ikke kunnet gjennomføre internasjonale prosjekt i 2020, men det er å håpe at Familiedepartementet tar prosjektet tilbake fordi det betyr mye for mange ungdoms- og kulturinstitusjoner i Norge.
Vi søkte om om et annet Erasmus+ prosjekt med samarbeidspartnere i Waterford, Irland, Tolfa, Italia og Goleniow, Polen. Prosjektet ble godkjent i november 2020.

Dette for å filme våre treningsmetoder som informasjonsvideoer. Vi skal reise til partnerne og holde kurs.

LEGEND OF THE GREAT BIRTH – KREATIV EUROPA
2 januar møtte Daniel Lezon, Marie Satyami Vik, Erlend Tveite, Dorottya Kucharczyk, Stefan Mazur og undertegnede ved treningssenteret vårt i Magyarlukafa i Ungarn. I løpet av 15 dager laget vi rammene for vår nye forestilling. «Legends of the Great Birth». Forestillingen var et samarbeidsprosjekt mellom 5 teatre i fem Europeiske land. Det var et «Kreativt Europa» prosjekt og prosjektet i seg selv inneholdt mange kulturelle uttrykksformer, men nå skulle vi lage vår nye forestilling. Rammeverket ble laget i Ungarn. Vi kom tilbake til Sandefjord og utviklet kostymer og scenografi, og arbeidet videre med detaljer. I slutten av januar laget vi fem filmer fra et stenbrudd i Larvik. Disse filmene skulle brukes i forestillingene og viste fire personer som satt i et øde landskap etter at jorda var brutt sammen. De diskuterte hva de kunne gjøre. Og begynte å fortelle fødselsmytologiene fra hver mytologi i Europa. Keltisk, norrøn, gresk, romersk og Dakisk. Til slutt vender de tilbake til samfunnet. Historiene de forteller fortelles i salen. Forestillingen bygges som en musikalsk komposisjon, som scenene springer utfra. Daniel Lezon er utdannet danser fra Krakow / Bytom i Polen. Han laget koreografiene som fulgte hver scene. Han danset med Dorottya Kucharzcyk. Erlend Tveite, Marie Satyami Vik og Stefan Mazur fortalte historiene. Alle skuespillerne trakterte rytmeinstrumenter og fløyter og musikken ble ledet og utviklet av Per Spildra Borg. Den hadde premiere 1 mars og avsluttet 12 mars 1800. Da ble hele forestillingen filmet av Daniel Klingen Borg, som også filmet og hadde regi på film scenene ved steinbruddet. https://www.youtube.com/watch?v=-SjU1IwyduU

Vi vil ta opp igjen forestillingen i løpet av 2021 om det er mulig i forhold til covid.

TEATER PÅ TVERS la ned arbeidet i mars, men møttes til sommerskolen og var en viktig part i forestillingen siste dag på sommerskolen. Vi startet i løpet av høsten. Vi er langt færre i gruppen, rundt 7 kvinner og en mann. Sammen laget vi en forestilling til Julegrantennings arrangementet. En forestilling som omhandlet frykt rundt covid. Forestillingen ble tatt godt imot selv om kritiker mente at det var litt for alvorlig for små barn.
Merete Klingen satte sammen et lite Englekor som øvet inn noen julesanger med internasjonalt og sakralt preg.

UNGDOMSGRUPPA
Det ble gjennomført noen helgesamlinger, og det ble laget en forestilling. Gruppen ble ledet av Øyvind Kvilhaug, Dorottya Kucharzcyk og Anna Tarakhchyan.
Anna Tarakhchyan holdt tissueundervisning hver mandag, og de laget en liten forestilling.
Vi tente grana på Varden Grendehus som tidligere. Når publikum kom ble de møtt av bål og julesanger fra Englekoret. Det var god stemning. Publikum ble ledet inn i salen i grupper og fikk med seg et tissuenummer før de kom ut igjen til Englesang. Når alle hadde fått med seg tissuenummeret

spilte Teater på Tvers sin forestilling, før Ungdomsgruppa innledet det tradisjonelle ildshowet. Her

hadde vi med eksterne musikere og artister og det ble et fantastisk ildshow hvor ungdomsgruppa og Teater på Tvers var involvert. Og så tente vi juletreet. Alle mente at det var det beste julegran arrangementet vi har hatt i Sandefjord.

KURS
Vi har holdt kurs på Steinerskolen på Nesodden i rundt 15 år. Her underviser vi 10.klasse og lager en gjøglerforestilling på julemarkedet. Vi holdt kurs og laget forestilling i november, men julemarkedet ble avlyst så forestilling ble holdt om kvelden for familier og noen spesielt inviterte. De fikk se et litt annerledes show da elevene trakterte ild. Pedagoger: Andreas Strand Renberg, Anna Tarakhchyan og Per Spildra Borg.Vi er ansvarlige for daglig drift av Varden Grendehus. Skuespillerne kommer til trening og kunstnerisk arbeid og utfører praktisk arbeid som reparasjoner, kostyme, dukke-, rekvisitt- og scenografiarbeid. Regnskapsfører arbeider på huset, så vel som administrasjonen. Det er viktig at alle arbeider nært med hverandre. Det gir en forståelse av at alle er viktige for at STELLA POLARIS skal komme videre. Følelsen av flokken er viktig for utviklingen av teateret på alle plan, og kontinuiteten i vårt arbeid er en viktig faktor i et godt miljø for barn og unge i vårt sårbare nærområde. I år har vi i perioder måtte legge ned driften på Varden Grendehus. All utleie stoppet opp 12 mars. Vi har gjennomført barne og ungdomsteateret og Teater på Tvers i perioder. Men det har vært umulig å holde et kunstnerisk arbeid gående. Vi mistet jobber og kunne ikke holde på skuespillerne som reiste tilbake til sine hjemland.

ARKIVERE OG FORTELLE HISTORIEN
I løpet av året har vi digitalisert mange bilder fra STELLA POLARIS sin 35 årige historie som aldri vært gått igjennom. Vi har bygget opp et arkiv gjennom året. Samtidig har Per Spildra Borg lagt ut bilder og skrevet historien sin med STELLA POLARIS gjennom 35 år. Vi ønsker nå å gi historien ut i bokform og er i kontakt med forlag. Den skal fortelle om en spesiell kunstnerisk og spirituell reise, men og være et dokument over utfordringer en fri gruppe har hatt gjennom et langt liv. STELLA POLARIS er en liten institusjon, men har gitt og gir mennesker verdifulle opplevelser utover tid og sted.

Previous
Previous

The Ganesha Award