ÅRSRAPPORT 2019
DAGLIG DRIFT
I 2019 spilte vi 28 forestillinger for ca. 84.000 tilskuere. Vi holdt 14 kurs for 345 deltakere. Resultatregnskapet viste et overskudd på 49.609,-
Omsetningen var på 3.360.565,-. inkludert statlige, fylkeskommunale og kommunale tilskudd på til sammen 2.240.000,-.
Bente Skaara Berg er ansatt i 40 % stilling som regnskapsfører . Tomas Di Sansimone er ansatt i 50 % stilling for å administrere barne- og ungdomsaktiviteter, utleie av Varden Grendehus i tillegg til PR og web. Thorunn Hagberg gikk etter ett vikariat inn i stillngen som daglig leder i 80% stilling. Hun har i tillegg hatt ansvar for administrasjon av våre igangværende Europeiske prosjekter i ERASMUS+ programmet. Merete Klingen er ansatt i 40% stilling som kunstnerisk medarbeider med delansvar også for PR og markedsføring. Per Spildra Borg er ansatt i selskapet i 40% stilling som kunstnerisk leder. Stefan Mazur, skuespiller/ dukkespiller fra Polen var ansatt i 100 % stilling fram til 1.april. Katarzyna Sanak var ansatt i fast 100% stilling med delansvar for pedagogikk, og som skuespiller fram til 15.september 2019. Anna Tarakhchyan er ansatt i en 100% opplæringsstilling som skuespiller . Marie Satyami Vik arbeider som frivillig med kostymer og deltar i skuespillerarbeid. I tillegg hadde vi 2 praktikanter gjennom Erasmus+ programmet i varierende lengde oppdrag gjennom året.
Ved større produksjoner har vi faste musikere og artister som engasjeres på lønnede frilansoppdrag.
FORESTILLINGER OG KUNSTNERISKE PRODUKSJONER
BARNE – og UNGDOMSTEATER – vår og høstsesong med to fulle grupper med barn / ungdom fra 7 til 13 år, samt et ungdomsteater med unge i alderen 13-20 år.
17. mai var de med oss i parade i borgertoget. Barne- og ungdomsteater forestillingene trekker fulle hus, og det er flere og flere som ønsker å delta. Barn /ungdom fra 8 ulike nasjoner deltar i gruppene. Deltakerne kommer fra hovedsakelig fra Vardenområdet, men med et økende innslag fra kommunen forøvrig og fra Tønsberg. Vennskap og integrering.
Borgertoget i Sandefjord – STELLA POLARIS deltar med barneteateret, TEATER PÅ TVERS og kjernen i gruppen.
TØNSBERG MIDDELALDERFESTIVAL – inviterte oss til en revitalisering og fornyelse av en produksjon vi ikke hadde vist på mange år , TUNDALS VISJON, som sin hovedforestilling på Middelalderfestivalen i 2019. Forestillingen ble satt opp som en første del av vårt Stella Polaris Summer Academy 2019, et firemåneders studieprosjekt vi i 2019 gjennomførte som avslutning av et Erasmus+ program vi var en del av i 2018 og 2019. Tundals visjon ble i tønsberg vist som et vandrerspill gjennom Tønsbergs gater, med avslutning inne på festivalområdet, med Slottsfjellet som bakgrunn. En stor suksess vi så valgte å sette opp også i Sandefjord i august 2019. Denne oppsetningen ble lagt til Midtåsen, Anders Jahre’s tidligere villa og parkanlegg, og fikk i disse omgivelsene en spektakulær ramme velegnet for en mytologisk forestilling.
KULTURKRÆSJ – en multikulturell festival i Sandefjord sentrum hadde vår parade og vårt internasjonale ensemble som sin hovedattraksjon i juni. Alle våre akademi-elever, fra 9 Europeiske land, deltok også her, og satte et fargerikt preg på dagen sammen med vårt integreringsteater «TEATER PÅ TVERS». Dette tiltaket er støttet av Sandefjord Kommune, og er et vellykket ledd i integreringsarbeidet knyttet til kunstnerisk virksomhet.
STELLA POLARIS SOMMERSKOLE – kurs for 70 barn, unge og voksne på Varden Grendehus første uke i skolens sommerferie ender opp i SOLFESTEN - med opptog og forestillinger på Gokstadhaugen. Under Solfesten hadde vi igjen marked med internasjonal mat fra Cafe Vintage i Sandefjord. God stemning og ca. 700 besøkende.
NISVILLE INTERNATIONAL JAZZ AND THEATRE FESTIVAL 2019 inviterte igjen Stella Polaris til å åpne festivalen I Nis i Serbia, og invitasjonen lot seg dette året gjøre takket være reisestøtte fra DU. Hele vårt ensemble, våre internasjonale studenter og frelanse musikere deltok på denne flotte, anerkjente festivalen med workshops og parader.
VOICES – «Vision of Tundal». Erasmus+ med totalt 16 deltakere, fra 9 Europeiske land, var i 2019 todelt. En sesjon med 8 deltakere i opplæring hos teaterete i en 4 måneders periode, med en avsluttende måned hvor ytterligere 8 deltakere ankom for å være med i en en-måneds avslutningsavdeling som kuliminerte i TUNDALS VISJON PÅ Midtåsen i Sandefjord. Prosjektet er en glede å gjennomføre, og forestillingen ble en absolutt suksess med totalt 3 billetterte forestillinger.
FOOTPRINT – et personlig kunstnerisk prosjekt utarbeidet og fremført som performance av Merete Klingen første gang i 2018 ble videreført og nyoppsatt i Færder kommue ved åpningen av en ny del av Pilgrimsleden gjennom Vestfold. God respons, svært positive tilbakemeldinger.
NATT PÅ MUSEET – i samarbeid med UiO, Historisk Museum, ble det i 2018 utviklet historiefortellinger med personifisering av aktuelle figurer fra museene til bruk som opptredener under nattåpne arrangementer på Historisk museum i Oslo og på Vikngskiphuset på Bygdøy. Disse publikumssuksessene ble gjentatt flere ganger i 2019, også denne gang med kunstnerne Marie Satyami Vik og Håvard Windsvold.
ERASMUS+ - KREATIVT EUROPA INTERNASJONALT ARBEID Stella Polaris har i mer enn 20 år jobbet aktivt med Erasmus+ EVS programmet. 2019 markerer dessverre avslutningen av den del av programmet fra norsk side Stella Polaris har vært mest aktiv i, og vi valgte derfor å legge støsrt mulig fokus på opplæring i dette siste program-året. Totalt 16 deltakere totalt i 4 måneder ble et stort løft for prosjektet, og en verdig avslutning av et meget positivt EU-prosjekt.
Det igangværende prosjektet under paraplyen «Kreativt Europa» med koordinator i Hellas ble videreført, og teateret var vertskap for et transnasjonalt møte i Sandefjord og deltok på et tilsvarende i Dublin i Irland. Det legges opp til premiere på oppsetningen «LEGENDS OF THE GREAT BIRTH» i mars 2020, og avslutning av prosjektet medio 2020.
JULEGRANTENNING- Vi tente grana på Varden Grendehus som tidligere. Kafedrift ved internasjonale Cafe Vintage. Opptreden av vår ungdomsgruppe, og fra Teater på Tvers. Avsluttet med sang og en forrykende ildforestilling av Stella Polaris.
KURS – Vi har holdt 14 kurs i Norge gjennom året. Ved Steinerskolen på Nesodden underviser vi 10.klasse og lager en gjøglerforestilling på julemarkedet
VARDEN GRENDEHUS OG NÆRMILJØ
Vi har virket på huset siden høsten 2013, og har etablert oss i miljøet, og fått verdifull erfaring i forhold til arbeidet med barn og unge, og også andre brukergrupper i nærmiljøet. Vi er nært knyttet til ONMU - Ormestad nærmiljøutvalg, og samarbeider om fordeling av midler til barn og unge i forhold til lavterskelaktiviteter. Samarbeidet med barneskolen fungerer greit. Det er ingen føringer fra kommunen om at de er forpliktet til å samarbeide, så det meste blir derfor på vårt initiativ. Det samme gjelder samarbeidet med ungdomsskolen. Skolene bruker våre lokaler til gym og teateraktiviteter flere ganger i uka. Utover det bruker både barneskolen og ungdomsskolen lokalene til DKS forestillinger.
STELLA POLARIS DAGLIG DRIFT PÅ VARDEN
Vi er ansvarlige for daglig drift av Varden Grendehus. Skuespillerne kommer til trening og kunstnerisk arbeid og utfører praktisk arbeid som reparasjoner, kostyme, dukke-, rekvisitt- og scenografiarbeid. Regnskapsfører arbeider på huset, så vel som administrasjonen. Det er viktig at alle arbeider nært med hverandre. Det gir en forståelse av at alle er viktige for at STELLA POLARIS skal komme videre. Følelsen av flokken er viktig for utviklingen av teateret på alle plan, og kontinuiteten i vårt arbeid er en viktig faktor i et godt miljø for barn og unge i vårt sårbare nærområde.
STELLA POLARIS er en liten institusjon, men har gitt og gir mennesker verdifulle opplevelser utover tid og sted.